Voorjaarstoernooi 2018 ongemeen spannend

Het Voorjaarstoernooi heeft 76 aanmeldingen  Onder hen de grootmeesters Ruud Janssen en Alexandre Dgebuadze en de meesters Herman Grooten, Willy Hendriks en Roman Tomaszewski. 

De zaal is intussen ingericht en de eerste deelnemers zijn  binnen.
Rust voor de start

Groep A
Inmiddels zijn er drie ronden gespeeld. En daarin zijn de verrassingen niet van de lucht. Zo werd Ruud Janssen in de tweede ronde in de opening verrast door Jaap Vogel, die vervolgens het verkregen voordeel met vaste hand verzilverde.
Aan bord twee rechts is Jaap Vogel op weg  naar winst tegen Ruud Janssen
Ook de andere grootmeester verloor al een partij. Herman Grooten was hem in de derde ronde de baas. Herman Grooten en Willy Hendriks gaan nu aan de leiding met 3 uit 3. Hendriks wist in de derde ronde Bob Beeke van zich af te houden.

Groep B
In deze groep is alleen Nico Schoenmakers de eerste drie ronden zonder kleerscheuren doorgekomen. Achtereenvolgens moesten Karel van Delft, Robbie Gerhardus en Jan Brandt voor hem buigen. Oud-winnaar Carlos Preuter, Vadim van Kuijk, Hub Kusters en Tobias de Vries volgen de koploper op een half punt achterstand.
Rechts Nico Schoenmakers op weg naar derde punt
Groep C
Gaat Tommy Grooten in de voetsporen van zijn vader treden? Terwijl vader Herman in groep A een van de twee leiders is, deelt Tommy in groep C de leiding met Lex van Hattum en Marco Beerdsen. De drie koplopers wonnen alle partijen. Erik Gort is de verrassing van het toernooi. Nog maar een paar weken bij ASV aan het schaken en nu al staat hij in de top van het klassement op een half punt van de drie leiders. Zeven spelers met 2 punten maken de spanning compleet.
Marco Beerdsen (l) verslaat Herman de Munnik. Naast Herman Erik Gort
Ronde 4

Groep A:
Herman Grooten en Willy Hendriks deelden het punt en blijven zo samen aan kop. Alexandre Degebuadze en Ruud Janssen staan nu op een half punt. Bob Beeke en Otto Wilgenhof konden het niet bolwerken tegen de grootmeesters.
Ruud Janssen op weg naar winst op Otto Wilgenhof

Groep B
Koploper Nico Schoenmakers wist in tijdnood geen plan te maken met een kwaliteit meer. In een poging aan de vele schaakjes van Carlos Preuter te ontkomen ging er het nodige mis en uiteindelijk overschreed Nico de tijd. Preuter en Vadim van Kuijk gaan nu samen met 3,5 punt aan kop.
Tony Hogerhorst vecht in de subtop van groep B
Groep C
Tommy Grooten en Lex van Hattum kwamen op vier punten. Tommy was in een spannende partij de meerdere over Marco Beerdsen. Lex stuitte de serie van Erik Gort.


Lex van Hattum (zwart) stuit  Erik Gort

Ronde 5

Groep A
Herman Grooten heeft vandaag geen boodschap aan de reputatie van grootmeesters. Na eerder in het toernooi Alexandre Dgebuadze verslagen te hebben, moest nu Ruud Janssen eraan geloven. De Brabander houdt daarmee een half punt voorsprong op de Belgische grootmeester die medekoploper Willy Hendriks klopte. De ASV-er Michiel Blok meldde zich als achtervolger via een zege op Zaheerudeen Asefi. De ASV-ers Jaap Vogel en Peter Boel blijven na hun onderlinge remise met 3 punten in de subtop.
Alexandre Dgebuadze


Groep B
Carlo Preuter lijkt op zijn tweede titel af te stevenen. In een onderling duel tussen de koplopers versloeg Carlos Vadim van Kuijk. Nico Schoenmakers herstelde zich van zijn nederlaag in de vierde ronde en won van Tobias de Vries. Nico heeft nu met 4 punten een half punt achterstand op Carlos. Gerben Hendriks en Tony Hogerhorst zetten intussen de achtervolging in en staan op 3,5 punt.
Links oud-ASV-lid Ignace Rood

Groep C
In een buitengemeen spannende partij wist Lex van Hattum te winnen van Tommy Grooten. Daarmee werd de titanenstrijd beslist  in het voordeel van de routine. De schaakkracht van Tommy is al zo groot dat een volgende keer dat  Lex wint  van de jongeling er mogelijk niet meer komt. Marco Beerdsen sloot via een zege op Bram Hamers aan bij Tommy Grooten. Lex van Hattum staat nu op 5 en hij heeft dus twee achtervolgers met vier punten.


Tommy Grooten, een topper in groep C
Ronde 6

Groep A
Herman Grooten en Alexandre Dgebuadze gaan uitmaken wie het Voorjaarstoernooi gaat winnen. Herman Grooten versloeg Michiel Blok en heeft nu 5,5 punt. Dgebuadze blijft door een zege op Jaap Vogel op een half punt achterstand. Het gat met Willy Hendriks, Otto Wilgenhof en Geert van Hoorn is enorm. Het drietal heeft vier punten.
Herman Grooten op weg naar toernooiwinst 

Groep B
Carlos Preuter is op weg naar zijn tweede groepszege in het Voorjaarstoernooi. De Westervoorter klopte Tony Hogerhorst, terwijl naaste belager Nico Schoenmakers tegen Gerben Hendriks op remise bleef steken. Preuter heeft nu 5,5 punt en de ASV-er volgt op een punt. Achter Schoenmakers volgen vijf spelers met 4 punten.
Gerben Hendriks in top groep B

Groep C
Lex van Hattum is niet te stuiten vandaag. Ook Marco Beerdsen kon het niet bolwerken tegen de ASV-er die nu zes zeges op zijn naam heeft staan. Ook Tommy Grooten blijft winnen. Horst Eder was niet opgewassen tegen het talent.
In de slotronde moest Bram Hamers (r) buigen voor Tommy GrootenRonde 7

Groep A
Herman Grooten heeft het Voorjaarstoernooi van 2018 op zijn naam geschreven. De speler van De Stukkenjagers versloeg in de slotronde de ASV-er Otto Wilgenhof en eindigde daardoor op 6,5 punt. Met die score was hij onbereikbaar voor achtervolger Alexandre Dgebuadze. De Belg won nog wel van Geert van Hoorn en kwam zo slechts een half punt tekort. Achter Dgebuadze was een gat van 1,5 punt met Michiel Blok en Bram van der Velden die met 4,5 punt de derde prijs voor zich opeisten.
Michiel Blok was de beste ASV-er

Groep B
Carlos Preuter won voor de tweede keer in zijn carrière de B-groep van het Voorjaarstoernooi. Jan Brandt was zijn laatste slachtoffer. Nico Schoenmakers bleef met 5,5 punt een punt achter de winnaar. In de slotronde was Nico te sterk voor Tom Molewijk. Gerben Hendriks en Tobias de Vries werden met 5,5 punt gedeeld derde.
Carlos Preuter (r) pakt titel in groep B

Groep C
Lex van Hattum was ongenaakbaar vandaag. Met een score van 7 uit 7 schreef de routinier groep C op zijn naam. In zijn kielzog werd Tommy Grooten met 6 punten tweede. Wat een talent is dat! Die gaan we mettertijd terugzien in de toop van groep A. In de slotronde klopte Lex Lucas de Jong en was Tommy te sterk voor Bram Hamers. Bert Sigmond en Fabian de Vries eindigden met 5 punten gedeelde derde. Horst Eder pakte de vijfde prijs met 4,5 punt.
Lex van Hattum wint groep C met 7 uit 7
Prijsuitreiking
Toernooiwinnaar Herman GrootenReacties